Ouders creëren woonvorm op Urk
Want voor hun kroost is er niet echt een passende woonvorm in de buurt voorhanden. En dus maken ze die gewoon zelf. Ze hopen in 2017 een locatie te hebben gevonden waar hun gehandicapte kinderen goed verzorgd oud kunnen worden.
Te veel onrust
Zoon Mat (15) van Keuter heeft klassiek autisme met een licht verstandelijke beperking. ‘Hij vertoont soms moeilijk verstaanbaar gedrag, omdat hij moeite heeft prikkels te verwerken. Dat maakt de wereld heel eng voor hem’, legt zij uit.
Een grote woonvorm met veel medebewoners van allerlei pluimage zou voor Mat heel ingewikkeld zijn. ‘Het levert hem te veel onrust op. Net als verplicht samen eten bijvoorbeeld.’
Tussen wal en schip
Mat valt qua aandoening eigenlijk tussen wal en schip. ‘Hij heeft een veilige woonomgeving nodig en structuur. Maar hij kan bijvoorbeeld prima zelf boodschapjes doen’.
Ruiter zocht voor haar zoon Ruben (17) – klassiek autist met een verstandelijke beperking – ook een fijne plek in de buurt. ‘Ik wilde graag een kleine woonvorm voor hem met leeftijdsgenoten. En met zorg op maat, waar wij als ouders zelf over kunnen meedenken’. Juist ook over de praktische zaken.
Ruiter grinnikend: ‘Ruben is ruim 2 meter lang. Dus de deurposten moeten lekker lang zijn, zodat hij niet steeds hoeft te bukken’.
Toekomst goed regelen
Zoon Corstian (15) van Hartman heeft pdd-nos en een matig verstandelijke beperking. Over drie jaar is hij volwassen en ook Hartman en zijn vrouw willen voor hem graag een goeie plek waar hij beschermd en fijn oud kan worden. Hartman: ‘In een normale situatie worden kinderen op een gegeven moment volwassen en kun je ze als ouders loslaten. Maar met een gehandicapt kind kan dat niet echt. Die blijft die zorg nodig hebben. Wij kunnen die echter niet altijd blijven geven. Door zelf een woonvorm te realiseren, willen we hun toekomst goed regelen’.
Stichting opgericht
Ruiter: ‘Op die manier kunnen wij de zorg straks ook een soort van loslaten’. Keuter en Hartman (familie van elkaar) richtten voor de nieuw te maken woonvorm eerder dit jaar de Stichting Infinity op. Ruiter sloot later aan, dankzij een oproep in het schoolblad van de Zonnebloemschool waar alle drie hun kinderen speciaal onderwijs genoten. Keuter: ‘Infinity staat voor de oneindige liefde voor onze kinderen. Maar ook voor de zorg en verantwoordelijkheid die wij als ouders van een gehandicapte kind blijven houden zolang we leven’.
Het logo is een variant op het oneindigheidssymbool. Een gesloten symbool dat staat voor veiligheid en de ouders die de handen ineen slaan.
Plek voor acht jongens
Inmiddels hebben zich zes toekomstige bewoners met hun ouders gemeld. Keuter: ‘We hebben plek voor acht jongens. Ze moeten allemaal ongeveer dezelfde leeftijd hebben en een indicatie. In januari gaan we met de gemeente Urk en de woningbouwvereniging om tafel om de mogelijkheden voor een locatie te bespreken’.
24/7 zorg op maat
De woonvorm van Stichting Infinity moet een beschermde woonvorm worden met 24/7 zorg op maat. Hartman: ‘We gaan het zo passend mogelijk maken naar de wensen van de betrokken ouders, die als geen ander weten wat goed is voor hun kinderen’.
De bewoners krijgen een eigen appartement of studio met een eigen keuken en badkamer en dergelijke. Keuter: ‘Er komt ook een gezamenlijke leefruimte, maar er is ook gelegenheid om je terug te trekken als je daar behoefte aan hebt’.
Woning in het dorp
De drie initiatiefnemers willen het liefst dat de woning in of bij het dorp komt. Ruiter: ‘Urk is sociaal erg betrokken. Er wordt nog echt omgekeken naar elkaar. Dat is heel mooi voor deze kwetsbare doelgroep, die wel graag in contact is met de buitenwereld, maar ook bescherming nodig heeft’. Het liefst hebben de drie ook dagbesteding aan huis.
Heel veel geduld
Keuter: ‘Maar dat is van later zorg. De woonvorm is al een hele klus waar we heel veel geduld voor moeten hebben’. Over drie jaar moet de woonvorm er staan met een manager, een bestuur bestaand uit de ouders en ingekocht personeel. ‘De samenwerking tussen de ouders wordt het belangrijkst’, weet Hartman. ‘Wij moeten samen op één lijn zitten en blijven’.
Bron: Flevopost
https://www.flevopost.nl/nieuws/human-interest/475547/ouders-creeren-woonvorm-op-urk-voor-hun-gehandicapte-kinderen.html